Telèfon : 96 283 36 95

Aspectes bàsics de la salut oral

    Home / INFORMACIÓ PACIENTS / Aspectes bàsics de la salut oral

Aspectes bàsics de la salut oral

Raspallar-se les dents ens deixa una sensació inigualable de frescor i neteja, i a més ens proporciona un bonic somriure. Però mantenir una bona higiene oral és, sobre tot, una qüestió de salut, així evitarem molèsties i enfermetats.

Què és la placa bacteriana?
És una capa llefiscossa i incolora, produïda per bactèries, que es forma i s’adhereix constantment a la superfície de les dents, al marc de les genives i als espais interproximals (espais situats ente les dents). Aquestes bactèries reaccionen amb els aliments que ingerim i produeixen àcids que ataquen l’esmalt dental, la qual cosa acabarà per desembocar en càries.
A més a més, és la responsable de la irritació de les genives i la que origina la gengivitis, la qual podrà degenerar en periodontitis i fer-nos perdre les dents.
Per tant, hem de fer tot el possible per a eliminar-la.

Com l’eliminem?
Per fer-ho caldrà raspallar-nos de forma correcta amb un dentífric específic per a cadascú i netejar-nos de forma eficaç els buits interdentals, on no aplega el raspall.

Raspallada.
Cal que et raspalles les dents 3 vegades al dia. Fes-ho utilitzant moviments verticals curts, sense fer pressió. Hem de col·locar el raspall en un angle de 45º i recolzar-lo sobre la línia de les genives, tant per la zona externa com per la interna, realitzant alhora moviments d’endavant cap enrere en la zona de mastegat.
Respecte al raspall, s’ha de tenir en compte que cal canviar-lo cada tres mesos, ja que un raspall en bon estat elimina fins un 30% més que un que supere els tres mesos. Procura escollir un raspall amb filaments ferms, però suaus perquè no danye les genives, i amb un capçal que et permeta accedir a les parts més difícils de la boca.
Podem trobar pasta dentífrica de sabors i textures diferents. Hi ha molts tipus, l’elecció depén de les teues necessitats específiques, les quals hauràs de consultar amb el teu odontòleg. Cada persona requereix una composició dentífrica, segons siga la seua boca i els problemes que tinga.

Neteja interdental.
És molt important netejar els buits interdentals. Sabies que si no utilitzes el fil dental deixes sense tocar fins un 40% de la superfície de les dents?
Si no estàs acostumat, al principi pot resultar un poc difícil, però en realitat sols exigeix un poc de pràctica. Molt prompte notaràs la diferència i formarà part de la teua rutina diària, com raspallar-te les dents.
És possible que les primeres vegades les genives et sagnen un poc, és normal. Això podria indicar que tens algun tipus d’enfermetat gengival. No deixes de realitzar la neteja interdental a diari. A mesura que les teues genives vagen sanant, deixaran de sagnar. Si l’ hemorràgia persisteix, consulta al teu dentista.
Hem de distingir entre buits interproximals oberts i tancats. Els tancats són aquells en què no hi ha gaire separació entre dents, a diferència dels oberts.
Per a netejar els buits interproximals oberts s’utilizen els raspalls interproximals, els trobem de diferent grossor i forma.
Per a netejar els buits interproximals tancats s’utilitza el fil dental o el superfloss

Colutoris
Estan indicats per a reforçar l’acció de la raspallada, ja que apleguen a zones de la boca amb difícil accés.