Telèfon : 96 283 36 95

Enfermetat periodontal

    Home / INFORMACIÓ PACIENTS / Enfermetat periodontal

Enfermetat periodontal

  • Per què emmalalteix la geniva?
    Les bactèries són la causa més freqüent per la qual la geniva sol emmalaltir. A la boca existeixen més de 300 tipus diferents de bactèries i moltes d’elles són potencialment nocives per a les genives. Les bactèries que habiten a la boca es dipositen a la superfície de les dents i al solc gingival, constitueixen així la placa bacteriana.

-Causes: la placa bacterina és la principal responsable, malgrat que hem de tenir en compte altres causes com: genètica, factors sistèmics (estrés, edat, nutrició, medicació, tabac i inmunodepressió), factors locals (apinyament dentari), embaràs, diabetes, etc…
Per tant, si tenim en compte que hui en dia poc podem fer per modificar la predisposició genètica, controlar la placa bacteriana és l’única forma de previndre i tractar la periodontitis.

-Què és la enfermetat periodontal?
L’enfermetat periodontal és una enfermetat infecciosa produïda per les bactèries, que s’introdueixen baix de les genives i donen lloc a bosses periodontals a les quals el pacient no pot accedir mitjançant una higiene normal. A mesura que l’enfermetat avança, les bosses s’extenen i la placa penetra cada cop més en elles, fins que l’os que sosté la dent queda destruït. La dent caurà o necessitarà ser extreta.
En ocasions, l’enfermetat no evoluciona formant bosses, sinó que la geniva es retrau i deixa al descobert part de l’arrel de la dent, la qual no està preparada per a canvis de temperatura; això provocarà la sensibilitat dental, així com la pèrdua dentària a la llarga.

-Símptomes i senyals d’alerta
En ocasions, l’enfermetat periodontal progressa sense cap símptoma o dolor. El dentista busca senyals de l’enfermetat periodontal durant les revisions regulars, per això l’enfermetat encara no ha estat detectada es podrà tractar abans que avance.
(Ens mantindrem alerta davant els següents símptomes:)
Genives blanetes, inflamades o rogenques.
Sagnat en raspallar-se o al menjar.
Dents fluixes o separades.
Pus entre la geniva i la dent.
Mal alé continu.
Canvi en l’ajust de dentadures parcials.

La primera etapa de l’enfermetat periodontal és la gingivitis, caracteritzada per l’enrogiment de les genives, que s’inflamen i sagnen fàcilment amb el raspall o en menjar algun aliment. Existeixen molt poques molèsties durant aquesta etapa i es considera encara reversible. Si no es tracta durant aquest període, l’enfermetat periodontal pot progressar vers la periodontitis, etapa en què es produiran danys irreversibles en les genives i en les estructures de suport de les dents. És per això que un ràpid diagnòstic resulta importantíssim, ja que permetrà proporcionar al pacient el tractament idoni per al seu cas amb l’objectiu de frenar la pèrdua d’os i dent.