Què és una endodòncia?
La endodòncia o tractament de conductes dentaris (“llevar/ matar el nervi”) és aquell procediment mitjançant el qual es retira la pulpa afectada (nervi dental) amb instruments específics anomenats llimes. Desprès, els conductes es netegen i s’omplin amb un material segellador. D’aquesta manera, aconseguim mantenir en boca dents que s’havien afectat per grans càries o un traumatisme dental, evitant així la extracció (llevar la dent).
Quan és necessària una endodòncia?
Quan la pulpa dental (nervi) s’inflama o s’infecta. Açò pot ocòrrer per diverses causes: càries profundes, traumatismes, fractures dentals, o altres processos patològics que puguen afectar a la dent.
De vegades, també està aconsellat en dents que van a ser tallades per a la posterior col·locació de corones o ponts fixes, si hi ha una patologia prèvia o es preveu que puga hi haure-la posteriorment .
Senyals d´una pulpa danyada: dolor, sensibilitat prolongada al fred o calor, canvis de coloració de la dent, inflamació de genives o teixits al voltant de la dent. De vegades, no hi ha símptomes.
Quantes sessions són necessàries per a realitzar-la?
No totes les dents son iguals. Hi ha denta que tenen un nervi, altres dos i altres fins i tot tres.
Depenent de la situació clínica, la dificultat del cas i altres paràmetres, sempre a juí del professional, pot realitzar-se en una, dos o tres sessions.
He de prendre antibiòtic?
En alguns casos es requerirà prendre antibiòtic. El professional sols el prescriurà en cas de ser necessari.
És un tractament dolorós?
En general, és un tractament pràcticament indolor, ja que avui en día disposem d´anestèsics locals molt eficaços i tecnologia avançada. A més a més, estem especialitzats amb la matèria i planifiquem cada cas de forma individualitzada.
Acabada la endodòncia, i passat l´efecte de la anestesia, pot aparèixer dolor o una molèstia al mastegar durant alguns dies i deguda a la irritació del teixit periodontal que rodeja l´arrel. En estos casos, haurà de prendre medicació per a alleujar els símptomes
Puc seguir amb la vida quotidiana després del tractament?
Sols intentar no menjar aliments molt durs pel costat de la dent tractada fins la realització de la restauració definitiva (empast). En la majoria dels casos es coloca un empast provisional al acabar la endodòncia, que canviarem pel definitiu generalment als 7-10 dies i sempre depenent de l´evolució de la endodòncia.
És més fràgil la dent després del tractament de conductes?
Per la quantitat de teixit dentari afectat i per les forces que suporta la dent, amb el pas del temps, pot debilitar-se i sofrir fractures tant de la pròpia dent com de l´arrel. La pròpia endodòncia debilita a la dent perquè al llevar el nervi, la peça queda morta. És per això que a aquestes dents, se´l posa poste o pernos. De vegades, inclús és necessari col·locar una corona dental (funda).
És important acudir periòdicament a revisions?
Sí. Cada sis mesos o una vegada a l’any (depenent del consell del professional), ja que aquesta dent requerix la mateixa cura que les altres en quant a higiene, prevenció i revisions, per a evitar l’aparició de noves càries o altres factors que pogueren afectar aquesta dent o les altres. Ja que la presència de filtracions bacterianes o fractures són la causa del 10% de les endodòncies fallides
I si no es tracta?
pot aparèixer un flemó (inflamació de la geniva) o fístula (amb pus); així com augmentar la mida de la càries, produir-se un quist o trencar-se la dent.
Quines alternatives tinc?
L´alternativa a la endodòncia és la extracció. El seu dentista li aconsellarà si estima oportú realitzar la endodòncia o no, sempre tenint en conter que la nostra prioritat, sempre que siga possible, és mantenir la seua dent, ja que no hi ha res millor que la nostra pròpia dent.
En cas d´extraure´s la dent, es plantegen dues possibilitats per a omplir el forat: realitzar un pont o un implant.