INFORMACIÓ PER A PACIENTS-ORTODÒNCIA
L’ortodòncia és la tècnica que permet l’alineament dental, tant en adults com en nens, aconseguint d’aquesta manera, corregir malposicions i alteracions de la mossegada tant en nens com en adults.
El seu principal objectiu és restablir l’equilibri entre ossos, músculs, articulacions i genives.
Quines tècniques es poden utilitzar?
Es pot realitzar tant amb aparatologia fixa com a amovible.
La aparatologia fixa consisteix en elements pegats a les dents (bandes i brackets) a les quals s’adhereix un arc mitjançant lligadures. Pot ser tant estètica com metàl·lica.
La aparatologia amovible consisteix en uns aparells de resina que s’han de llevar només durant la higiene oral i durant els menjars.
Avui dia i com a tractament nou, està l’ortodòncia invisible (mitjançant fèrules), que permet no prescindir de l’estètica durant el tractament.
Quant dura el tractament d’ortodòncia?
Cada cas i problema és diferent i té una durada determinada diferent. També dependrà de la tècnica emprada, així com de la col·laboració del pacient
A quina edat s’ha de començar amb l’ortodòncia en nens?
Tot depèn del problema que presenta. Moltes vegades, tractant a nens molt petits s’aconsegueixen resultats espectaculars, ja que interceptem el problema de manera precoç i el corregim, permetent que les estructures cresquen de manera adequada.
Una vegada portem ortodòncia, puc menjar qualsevol cosa?
No, els aliments enganxosos o duros (xiclets, llepolies, fruita seca …) poden fer que caiguen els brackets ja que es venç la resistència del ciment dental, la qual cosa pot portar al fet que el tractament s’allargue en el temps. Tampoc has d’estirar amb les dents, com a entrepans o pomes. En tal cas, has de menjar-los a porcions.
Que he de fer si se’m cau un bracket?
Si et punxa o et molesta hauràs d’avisar-nos per a programar una visita.
Si no et molesta, i la teua revisió dental és pròxima, pots guardar el que ha caigut i esperar a la data que ja tenies.
Quina higiene he de tindre col·locada l’ortodòncia fixa?
Has de ser més meticulós i dedicar més temps, ja que es queden més restes de menjar entre els aparells que cal retirar per a no tenir càries ni problemes en les genives. Pots utilitzar el raspall, manual o elèctric, i ajudar-te de petits raspalls per a acabar de netejar-ho tot bé (raspalls interproximals).
En les visites mensuals, tant la doctora com l’auxiliar, t’explicaran de manera individualitzada com millorar i/o mantenir una higiene adequada en el teu cas.
Els brackets danyen l’esmalt de les dents?
No, els brackets van pegats sobre la dent i no danyen l’esmalt. Però poden aparèixer taques blanques (desmineralitzacions) en les dents per una mala higiene bucal, no pels brackets per se. Per tant, insistim és que és necessari mantenir una correcta higiene bucal durant el tractament perquè no es produeixin taques blanques, ni càries, ni problemes gingivals.
Cal evitar algun mal hàbit durant el tractament d’ortodòncia?
Els brackets van pegats sobre les dents, per la qual cosa tot el que faci alçaprem pot deixar-los anar. No s’han de mossegar bolis o mossegar-se les ungles, ni tampoc tocar-se res amb els dits. Uns certs hàbits, com el bruxisme, pot provocar que es descemente algun bracket.
És dolorós el tractament d’ortodòncia?
Els primers dies després de la col·locació pots notar molèsties, però t’acostumaràs. Tracta de menjar coses més toves.
Després cada vegada que ens visites, igual ho notes un dia o dos, però no és un dolor fort, sinó més aviat una molèstia que es passa amb un analgèsic.
En què consisteix la fase de manteniment després de llevar els brackets?
La fase de retenció és igual d’important que la fase de tractament, per la qual cosa has de venir al fet que se’t revisarà cada 6 mesos o cada any, depèn del teu cas.
Retenció lingual inferior: es col·loca per a evitar el apinyament de les dents inferiors, que es podria produir en cas de no col·locar-se. Si la retenció no es tracta amb cura, aquesta pot trencar-se. En cas de descementat, mai estiraré del fil per a llevar-lo de la resta de peces i acudiré al més aviat possible a la consulta perquè me’l tornin a col·locar
Fèrula essix de manteniment: consisteix en aparells transparents de resina fets amb el motlle de les dents res més retirar l’ortodòncia. Reforcen que les dents no es desplacin. S’hauran de col·locar durant tot el dia al principi i quan la doctora ens ho diga, els utilitzarem només per a dormir. És imprescindible el seu ús perquè en cas contrari les dents es podrien desplaçar. Per a mantenir-los els rentarem amb aigua i sabó utilitzant un raspall. Mai rentar amb aigua calenta ni deixar en remull perquè es poden deformar. Quan no s’use, guardar sempre en la caixa per a evitar trencaments o pèrdues.
Pot un adult posar-se ortodòncia?
Si, no hi ha límit d’edat per al tractament d’ortodòncia, sempre que tinguem una boca sana, sense càries ni malaltia periodontal activa i mantinguem una bona higiene oral. No obstant això, és cert que al no estar en creixement, tenim menys opcions de tractament en adults, i l’os sol ser menys elàstic, però no ha de ser més complicat si no existeixen patologies prèvies.
És més, cada vegada tenim més pacients adults amb tractaments d’ortodòncia, a fi d’aconseguir una millora funcional i estètica de la boca.