Telèfon : 96 283 36 95

CAT, SMT i dolor orofacial

    Home / INFORMACIÓ PACIENTS / CAT, SMT i dolor orofacial

CAT, SMT i dolor orofacial

Què és el CAT?

Un pacient té un CAT quan en explorar-lo, observem una manca d’espai perquè la mandíbula i la seva musculatura es moguin lliurement sense atrapar-se, colpejar-se o limitar-se contra algunes estructures situades a l’orifici zigomàtic o/i al maxil·lar superior (maxil·lar, dent, pròtesis, etc.) durant els seus moviments normals: masticació, parla, postures de descans, etc.

Què és el SMT?

És l’atrapament del múscul temporal dins de l’orifici zigomàtic quan la mandíbula es mou (i especialment si aquest moviment en comporta protrusió) durant la masticació, en parlar, fer esforços.. i en aquelles postures que comporten una flexió del coll, com cosir , planxar, llegir, utilitzar dispositius com tablets, etc.

Quins signes i símptomes donen?

Mal de cap (cefalea tensional), migranya, inestabilitat (marejos, vertígens), síndrome de boca ardent (SBA), neuràlgies de trigemin i paràlisi facials perifèriques.

Tenen tractament?

Afortunadament SÍ. Sovint el tractament consisteix en el canvi de certs hàbits posturals i de masticació, normalment unit a una RNO (Rehabilitació Neuro-Oclusal) que sol incloure “desgastos selectius” de les dents per equilibrar la mossegada i aconseguir estabilitzar les estructures mandibulars que causen el CAT. Això unit a l’ús de determinats aparells que promouen o estabilitzen els canvis aconseguits.

Qui pot tractar el CAT i SMT?

El CAT és una malaltia, o conjunt de símptomes i signes, de molt recent descobriment (al voltant de 1998), per això, la immesa majoria de professionals, dentistes i metges otorins, oculistes, neuròlegs, pediatres, fisioterapeutes etc… desconeix la seva existència i els elements que el componen. Només els odontòlegs que s’han format estan capacitats per poder diagnosticar i, si escau, tractar aquesta malaltia. A la Clínica Dental Amparo Mota, la dra. Amparo Mota ha realitzat la formació necessària amb el Dr Javier Plaza Burgués per poder identificar-lo, diagnosticar-lo i tractar-lo amb èxit.